En skjutsekvens. Vad farao är det? Hur kan det hjälpa mig? Varför ska jag göra det så komplicerat? Vad får jag ut av en skjutsekvens? Hur gör jag?

Lugn, vi ska reda ut alla de frågorna och kanske till på köpet lyckas ordna till din skjutsekvens! Häng med!

Okej, vad är då en skjutsekvens?
En skjutsekvens är en detaljerad punktlista över hur du genomför dina rörelser/moment från att du nockar din pil och ända fram till det ögonblicket när pilen lämnar strängen. Allt som händer efter det beror enkom på vad och hur du har exekverat punkterna i din skjutsekvens. Hur du har byggt upp din stabilitet. Din stillhet. Ditt fokus! Din tillit till din form och teknik.

Hur kan då en skjutsekvens hjälpa mig rent konkret?
För er som gjort värnplikten eller någon form av militärtjänst känner direkt igen er när jag säger Vapen – Isär/Ihop eller Skyddsmask PÅ/AV. Speciellt när ordern kom i ett minst anande tillfälle. Det skulle repeteras till den grad att det till slut kunde genomföras i sömnen och bössan togs isär och sattes ihop utan att behöva tänka och livsviktiga sekundrar tjänades in. Samma sak här! Du ska repetera din skjutsekvens till den grad att du kan genomföra den utan att tänka. Skulle du börja tänka kan du i så fall se det ur en annan vinkel: När du är på tävling och träffsäkerheten börjar att droppa, du börjar tappa tilliten till dig själv och fokus börjar att dala då har du din skjutsekvens att medvetet gå tillbaka till för att rätta upp prestationen igen. Något att falla tillbaka på och börja träffa igen. Ofta beror en minskad träffsäkerhet på att du har frångått din skjutsekvens på en eller flera punkter. Då gäller det att hitta var i sekvensen du fallerar och återta din korrekta kompletta sekvens igen.

Varför så komplicerat? Det är väl bara att skjuta och ha kul?
Ja, det är det och du behöver inte följa en skjutsekvens om du inte vill. Det är helt okej att bara skjuta. Du kan definitivt ha kul utan en skjutsekvens men det är roligt, tryggt och framför allt skönt att vara säker i ditt skytte och vill du prestera på tävling och hålla en hög snittpoäng per pil med chans att vinna bör du definitivt överväga att skaffa dig en skjutsekvens. Kan du till på köpet sätta ihop en enkel sekvens som passar dig som handen i handsken är det bara bra! Bara du har något att följa och falla tillbaka till när det går dåligt så kan du rätta upp ett svikande resultat.

Hur gör jag då?
Det är rätt enkelt egentligen. En penna och en bit papper räcker. Nu ska du skriva ner din process så som du gör den, tex:

 1. Fotplacering (välj beroende på om du har en öppen eller stängd stans)
 2. Nocka pilen
 3. Handsättning i bågen
 4. Fingersättning på strängen
 5. Slappna av i draghandens handrygg
 6. Slappna av i båghandens fingrar
 7. Lyft bågen och rikta pilen mot mål
 8. Sänk axlarna
 9. Ner med draghandens tumme
 10. Dra upp bågen
 11. Ankra
 12. Håll
 13. Dra dra dra dra
 14. Släpp (slappna av i draghandens fingrar)

Att ha 14 steg att följa låter kanske omständigt men det är något du får räkna med men när du väl har jobbat in den så du konsekvent gör lika repetitivt varje gång är den inte lika ”jobbig” att genomföra. Jag säger dock detta en gång till: Var noga med att alltid göra den för hoppar du över moment/slår ihop moment ger du hjärnan en chans att ta egna beslut och den där fettklumpen där uppe innanför skallbenet har en förmåga att ställa till det…

Nu har du lite att jobba med! =)