Vad behöver du för att tillverka fluflupilar?
Ja, i princip detsamma som när du tillverkar vanliga pilar.
* Skaft
* Fentejp/superlim av geltyp eller kontaktlim för spiralfjäder
* Fullängdsfjädrar att kapa till lämplig längd eller fullängdsfjädrar där quillen är väldigt tunn så man kan vira den runt skaftet
* Sax eller kniv
* En fenjigg

Normalt kommer fullängdsfjäder i 10″ längd och jag väljer att fjädra med sex delar men kapar fullängdaren i tre delar så varje del blir ca 8,3cm lång. Det tar två hela fjädrar för att skapa en av mina fluflupilar då jag vill ha en hel del broms på de för att slippa springa så långt när de ska hämtas in. Jag sätter de även med en helical för extra bromseffekt men mer om själva fjädringen lite senare.

Det finns egentligen inga riktlinjer för hur många, långa/korta fjädrar du ska/måste/bör ha utan allt handlar mest om vad som passar dig och din utrustning bäst. Generellt skulle man nog ändå kunna säga att pundsvaga bågar klarar sig väldigt bra med 3″ och fyra fjädrar. Medelstarka bågar 3,5-4″ och 4-6 fjädrar och starka bågar 5″ och 6 fjädrar. Jag håller 45-46# på fingrarna och är nöjd med 3,5″ och 6 fjädrar. De landar ca 50-60 meter bort men det gör ingenting för min skull. Man får motion av att hämta pilarna! 😉

Val av färg på fjädrarna är en annan sak man kan fundera på. Personligen vill jag ha mörka fjädrar för att få så bra kontrast som möjligt mot den ljusa himlen och därför har jag valt det mörkaste som finns, svarta fjädrar. Dessa sätter jag på en vit wrap och detta ge mig en kontrastrik pil som syns bra i luften. Fördelen är att de syns lika bra när de väl sitter i marken efter en miss. Den vita wrapen blir kontrasten på marken! Det går självklart att ändra och sätta varannan fjäder med lysande färg och då få än mer synlighet både mot himlen och mot marken. Du får experimentera lite och hitta din variant.

Fjädring

Om du har en fjädringsjigg som klarar sex steg behöver du bara följa varje klick och få satt alla en efter en. Klarar den bara tre så fjädra upp tre fjädrar, flytta skaftet ett steg och fjädra resterande tre fjädrar! Det behöver inte vara så komplicerat för att fjädra upp fler fjädrar än vad jiggen klarar.