Uukha Nature Irbis är lemmar med 100% kolfiber och ingår i Uukhas EVO2 Monolithserie och i grund och botten är det samma lemmar som VX 1000 EVO2. Den enda skillnaden är att Natureserien är viktade på en 19″ stock och har 5# intervaller i dragvikt och VX 1000 är viktade på en 25″ stock samt har 2# intervaller. VX 1000 är också snäppet dyrare ca 1000-1500:- mer än Irbis. Det kan vara värt att tänka på. Eftersom att de är viktade på olika längder får man tänka lite annorlunda när det kommer till Natureserien om du inte har en 19″ stock. I mitt fall valde jag 45# Irbis lemmar till min 23″ stock. Då den stocken är 4″ längre än vad lemmarna är viktade på får du räkna av 1# per tum längre stock. Alltså landar min grovt på 41-42#@28, vill du ha exakt vikt måste du mäta dragvikten med en våg typ bagagevåg eller en riktig dragviktsvåg. Att jag sen drar 30″ ger mig ca 2# extra per tum över 28 så någonstans 45-46# inkl lite skruvande på lembultarna. Jag har faktiskt inte dragviktsmätt den än så jag vet inte exakt.

Det jag upplever starkast är hur stor skillnad på dragviktskänslan det är mot min Stalker Stickbow (42@28, alltså samma styrka på fingrarna) och skillnaden på snabbheten på pilarna. Uukhalemmarna ger en högre pilhastighet med känslan av att de till på köpet är lättare och MYCKET mjukare att dra. En riktigt behaglig upplevelse alltså!

Den finish jag har valt är Minimal Decal Matte finish. Ett neutralt och diskret utseende som inte ger en för stor skillnad mot den vanliga ”tradlooken”. I övrigt har jag inga synpunkter på deras större loggor som faktiskt ser behagligt hightech ut utan att vara blaffiga. Matt eller lackfinish…tja, vissa stockar skulle säkert se bra ut med en lackvariant!

En första anblick på lemtipparna kan ge lite huvudbry då de är små, väldigt små men du vänjer dig snabbt. Jag personligen har fattat ett stort gillande då det ser smäckert ut. Vad du måste tänka på är att se till så looparna på din sträng är anpassade till dessa små tippar. Risken att öglorna på strängen glider över axlarna på lemtipparna ökar och det kan ge en hemsk osäkerhet vid skott så köp/gör en sträng som passar Uukhas lemmar så slipper du den känslan! TIPS!!

Szaloky es Kelemen 23″ ILFStocken då, Istvan Szaloky, en herre som bor i Gyenesdiás, Ungern. Tillverka pilbågar har han gjort sen 1998 och line upen har idag allt från långbågar, bolt on jaktrecurver till ILFstockar i väldigt fin kvalitet samt smakfull design. För er som är bevandrade i tradvärlden och har koll på lite utländska skyttar så skjuter den Ungerska mästaren Molnar Ferenc med just en Szaloky fast bolt on. Stora delar av de ungerska tradskyttarna har en viss förkärlek till Istvans bågar. Szaloky har länge varit relativt okänd som tillverkare och enbart haft en lokal spridning men det ser nu ut att ändras då fler och fler har fått upp ögonen för hans produkter.
Szaloky håller inga lager utan varje båge tillverkas enligt dina specifikationer, alltså faktiskt en custom! Att det sen är en customtillverkad båge till ett väldigt fördelaktigt pris gör inte saken sämre. Lägg sen till att Ungern tillhör EU gör att du slipper tull och moms. Det gör det ännu bättre!

Hans ILF stockar finns för tillfället i 22-23″ längder men ryktet säger att han håller på att rita upp och utveckla en 25″ variant vilket kan bli spännande att ta del av.
Just denna är en som sagt en 23″ stock i Palisander vilket ger en lagom tung massa. Klacken är lång vilket ger ett skönt överhäng över handen baktill som hindrar eventuella islag i handen av fjäderfenans bas och hindrar baksidan av handen att komma för långt upp över bakkanten av klacken. Greppet kan som vanligt fås i low, medium och high men där du har möjlighet att forma det utefter din hand. Utformningen ligger åt det större hållet och baksidan av greppet är förhållandevis långt så i princip alla händer ska passa. Halsen i greppet är för mig precis lagom brett och jag vet att minst två damer här i Norden skjuter med en likadan stock och de uttrycker också ett stort gillande över greppet.
Den stabila ILFinfästningen i stål är enkel att justera i dels tiller-, lemlinjerings- samt dragviktsjustering. Tiller- och dragviktsjustering kan göras under tiden bågen är uppspänd men lemlinjeringen måste göras obelastad för att inte krascha justeringsskruvarna. Du kan ändå inte lossa låsskruven som håller plattan på plats i lemfickan utan att ha av lemmarna först. Låsskruven till lembultarna sitter på baksidan av stocken och dessa måste lossas först innan du skruvar lembultarna för tiller- och dragviktsjustering, på vanligt ILFmanér. Se till att spänna de låsskruvarna när du är klar och kolla så de sitter för de kan ha en tendens att lossna av vibrationer vid skytte. Ett litet tips är att lägga ett varv gängtejp som låser den lilla insexskruven. Alla skruvar och gängor på stocken är metriska och du behöver 3, 4 och 5mm insexnycklar.
Klacken är skuren 3mm (2/16 delar av en tum ) efter center vilket bör ge en förlåtande trimning av samtliga skaftdiametrar. Den är även förstärkt med ilägg av ett syntetmaterial typ ett G10liknande material. Längst inne mot den vertikala delen håller klacken en relativt stor radie som dock kan ge lite huvudbry om du avser att använda en enklare plasthylla typ Hoyt Super rest då hyllans platta måste tillåtas att följa radien om du vill ha hyllan långt ner mot klacken men det fungerar bra ändå.
Prisbilden är klart intressant då du hittar ILFstockar från 350-550 Euro. Frakt till Sverige ligger på 30 Euro.