En flemish strängjigg är en kompakt liten jigg för att tillverka dina egna strängar till traditionella bågar. Flemish brukar vara det som används till det traditionella då det bygger på mer fingerarbete än en endless loop. Båda fungerar självklart fint att skjuta med men vissa anser att flemish är ett högre hantverk. Jag kan hålla med om det då en endless kräver mer avancerade verktyg men inte lika mycket handlag medan en flemish kräver mer handlag och färre avancerade verktyg. En flemish är mer av en flätad sträng, kan man säga.

Det du behöver är en flemish strängbräda och det är en sådan vi ska tillverka nu. Vad behöver du? En bräda, lite spik och (om du vill) ett par rundstavar för att hålla spolarna med strängmaterial under tiden du lindar materialet runt spikarna. Hur du tillverkar själva strängen kommer i en annan guide.

Brädan bör vara 4″ bred (10,16 cm) och minst 31″ (78,74 cm) lång. Hur tjock du väljer att göra den är helt upp till vad du får tag på. Det är inga krafter inblandade så en bräda som är ca 10-15mm tjock räcker gott.

Ritningen då?

Cred: Tim Flood

Var noga när du mäter ut de olika måtten så allt stämmer. Fördelen med strängbrädan är att den tar hänsyn till det avdrag för båglängd man normalt ska göra. Har du till exempel en 64″ båge så behöver du inte räkna av 4″ utan du flyttar stolpen i mittraden till 64″ så blir strängen rätt till din båge.

img_4310

Höger sida

Vi börjar!

Lägg din bräda framför dig. På vänster sida mäter du upp och sätter de två ensamma spiken 1″ från kanten, de är till för att få längd på strängen trots att brädan är så kort.

På höger sida sätter du tio spik med en 1/2″ (12,7mm) mellanrum i varje rad. Du ska ha två rader, som på bilden. Varje rad ska vara 1″ från mittlinjen. Skulle spikarna hamna lite vinklat gör det inget, du rättar upp dem enkelt.

Klipp av spikarna så de håller ca 2cm längd.

 

I mitten borrar du 14 hål som ritningen visar som du sen ska använda för att bestämma exakt stränglängd till din båge med hjälp av en pegg som du flyttar till önskad stränglängd.

På lämpligt ställe längs ena långsidan mäter du upp ett fält som är 3″ långt och direkt efter ett som är 8″ långt. Detta är de två referenspunkter du använder för att mäta dina flätningar för ändlooparna! Vill du så kan du borra upp två hål att limma fast två rundstavar för att hålla dina spolar med strängmaterial. Jag gjorde mina stavar 15cm långa. Nu är du klar! Du väljer själv om du vill göra strängbrädan lite finare genom att måla den, lasera eller bara låta den vara som den är.

img_4309

Komplett strängbräda inklusive spolhållare