En enkel form av wraps utan dekoration kan göras lätt av kontaktplast. Det blir billigare än att köpa riktiga wraps och du får material till MÅNGA egna wraps. Det krävs lite jobb men det består bara av lite räknande, mättande och klippande. Den stora fördelen är att du sparar skaften från lim och kan återanvända skaften oskadda utan att behöva skrapa bort rester som kan råka skära av fibrerna om man tex använder en kniv för ändamålet.

Det finns en hel del olika färger men jag hittade 45cm bred matt vit kontaktplast på Panduro som passade mina syften bäst. Den fäster bra, den är följsam, håller bra och går utmärkt att skriva på med en tunn spritpenna om du skulle behöva ha ditt namn på pilarna vid tex tävling. Jag har märkt att tusch kan smeta lite men det beror nog mer på vilken typ av tusch du använder än själva plasten. Får återkomma om och när jag hittar en tusch som faktiskt blir permanent utan smet men till dess så rita på! Det går ju att fylla i efterhand. I dagsläget efter mer än ett års användande är det tre pil av 30 som har fått lite utsmetad tusch….så det skulle kunna anses vara ett ickeproblem.

Hur tar du reda på vilken bredd du behöver ha för att det ska passa just ditt skaft?

Bra fråga va? Matematikens värld går att applicera på det mesta i bågskytte då det handlar om fysikens lagar. Pi – π som i sin totala längd är 3.141592653589793238462. För att inte göra det outhärdligt jobbigt så avrundar vi till 3,14. Hur fungerar nu detta? Jo, om du tar ett skjutmått och mäter diametern på ditt skaft och gångar det värdet med 3,14 får du omkretsen på röret. Jag föredrar att lägga på ytterligare 3-4mm för att få en överlappning så jag vet att filmen fäster i film igen och då vid fletchning kan lägga fjäderna över skarven för maximal hållfasthet så filmen inte kan släppa. Ja, det där om hängslor och livrem. Dubbelt säker på att….

För att du ska förstå så sätter vi upp ett räkneexempel:

Ett 5/16 skaft är 7,9375mm i diameter.

7,9375 X 3.14 = 24,92375mm bredd på wrap.
För att ha lite klistermarginal kan du lägga på 3-4mm så avrundat blir det 28-29mm. Jag vill gärna ha de 190mm långa och kapar efteråt till alla wraps. Varför 190mm långa? Av en händelse så verkar alla skaft ha sin logga från 195-200mm från nockänden på skaftet och då får jag ha den kvar! =)

Klistra på!

Hur ser det ut?
Slutresultatet