Men först en liten historielektion…
Det sägs att crestande av pilar (dekorering av pilskaft) går så långt tillbaka som till sent 1200-tal tidigt 1300-tal då engelska långbågeskyttar var efterfrågade som en vapentyp på den Engelska ön och i strider som England deltog i runt om i Europa. Dessa skyttar lär ha haft en otrolig förmåga att kunna placera pil på långa avstånd med väldigt god träffsäkerhet. Detta cresting var troligen för att sätta sin personliga prägel på pilarna som ett typ signum för att visa vem som hade skjutit en viss pil. Om det var för att visa sina fiender vem bågskytten och hans precision var har jag inte hittat. Man kan ju göra kvalificerade vilda gissningar att det bör ha haft en viss moralisk nedsättande effekt om en bågskytts rykte överensstämde med signumet som var målat på pilskaftet.
Varför göra det nu då?
Att cresta pilar är ett litet fint hantverk som blir en hobby i hobbyn. Tänk dig hur en flugfiskare sitter och binder sina flugor och sen får tillfredsställelsen av att det nappar på sina egenhändigt bundna flugor. Det är precis samma sak med cresting. Det är roligare att skjuta vackra pilar och se dem nå/träffa sitt mål med glans än vanliga tråkiga pilar! Nackdelen blir ju att man sen inte vill råka skjuta bort dem eller, för den delen, skjuta sönder dem! Bakgrundsordet här bli fooookus vid skytte! 😉
Så hur gör man då?
Ja, till en början så behöver du ett antal saker. Ett par saker är direkt vitala för att det ska gå bra.
* Skaft gjorda av trä, alu eller kolfiber går jättebra! Det är ju basen i hela operationen.
* Ett anordning som kan rotera skaften till dig så du kan lägga på färgen.
* Färg till kronan! Vare sig det är sprayfärg eller färg att måla med pensel så bör det vara en tålig färg då en pil kan få utstå rätt så omild behandling när den skjuts iväg.
* Sen färg till topplinjer i olika kulörer av eget val. Försök använda vattenbaserade lacker för att slippa de lömska ångorna. Vilket även gäller första färgpunkten för att lägga kronan.
* Klarlack. Här kan det vara vettigt att använda thinnerbaserad färg för att ge ett par hårt skyddande lacklager över hela cresten.
* Alkohol/Sprit/Rödsprit/Kemisk bensin eller liknande för att tvätta av skaftet INNAN du börjar måla. Varför? Jaaa, du vill väl ha så god vidhäftningsförgmåga som möjligt? Det ska inte finnas fettlager under färgen som får den att lossna!
OBS! om du väljer thinnerbaserad klarlack, ha i åtanke då att du INTE kan lägga topplinjer med oljebaserad färg. de lirar inte så bra ihop trots att topplinjerna har torkat. Oljebaserad färg skrynklar sig under thinnerbaserad färg/lack!
Så, till en början så ska du välja färg på kronan. (Bild 1. Kronan)
Det är grundfältet i cresting. Jag har valt en vit krona på dessa pilarna. Mät ut hur långt ner på pilen du vill att kronan ska gå och sätt maskeringstejp där. I mitt fall blev det en 12 tum krona (ca 30cm) att lägga sprayfärg på. Den färgen jag använde var en sprayfärg från Mekonomen. Thinnerbaserad och täcker bra. Den är jätteenkel att handskas med (bara du ser till att ha rejäl ventilering), blir jämna lager, torkar fort och den sitter bra. När du lagt det antal lager du anser behövas för att få god täckning så låt kronan få torka i en timme. Därefter kan du sätta igång med att måla de linjer du vill ha som dekoration.
Att ha tillgång till en crestingmaskin är en fördel det kan jag inte förneka. Hittar du en lösning att bygga så meddela gärna mig hur du gjorde. Jag fick låna denna riggen. (Bild 2. Maskinen)
Nu gäller det att mäta, mäta och mäta och rita ner ditt mönster som du vill ha. Sätt stödlinjer på ett papper och lägg under skaftet så du kan följa mönsterritningen. Tipset här är att lägga din färgritning på ett sådant sätt att du får ritningen liggandes väldigt nära skaftet. Då är det enklare att placera penseln rätt i linje med den linje du har ritat på pappret. Nästa tips är att ha ordentliga penslar av god kvalitet. Du vill nämligen inte att hela arbetet förstörs av att det råkar sticka ut ett hårstrå på fel håll när du lägger på färgen.
Nu är det viktigt att du planerar färgläggandet. Du måste tänka allt som lager för att inte råka måla ovanpå sådant som måste torka. Har du någonsin använt Photoshop så vet du vad jag menar. Jag har egna benämningar för att hålla reda på vilken del jag målar just nu.
Så lite repetition och utbildning:
1. Kronan = Första färglagret
2. Basen = Det färglager som skapar de större färgfälten ovanpå kronan.
3. Topp = de mindre färgfälten som målas ovanpå basen. Toppar kan användas direkt på kronan om jag bara vill ha små tunna färglinjer.
4. Dekor = Små guld- och/eller silverlinjer för att dekorera topplinjer med.
Det var väl inte så svårt? Eller hur?
Tänkte väl det! Måla allt du kan måla i ett svep för att minimera tidsspill. Det tar tillräckligt lång tid som det är nu.
Här ser ni ett gäng nästan klara skaft. Det saknas dekorlinjer i det svartröda fältet. Sen ska de klarlackas. På dessa har jag tänkt 4 lager klarlack för att få en sådan hållbar och slitagestark yta som möjligt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.