Mässingsnocklägen i all ära. De är enkla att ha att göra med. Enkla att sätta dit, lite meckiga att justera men de är billiga. Att använda ett nockläge i mässing när du håller på att leta efter ”the sweet spot” orsakar att du öppnar och stänger det ett par gånger. Mässing är metall och metall vet vi har en tendens att mattas. Det kan göra att mässingsnockläget inte har samma hållfasthet och kan börja krypa till slut. Kryper nockläget får du till sist lite roliga effekter på pilgång och träffläge.

Mitt tips är att om du tvunget vill använda ett i mässing, se då till att byta till ett nytt när du vet var det ska sitta. Annars knyter du ett som sitter som berget och som till på köpet går att justera och lägger inte på vikt på strängen!

Så, hur knyter du då?

Kan du knyta en vanlig kärringknut? Då kan du redan! Du knyter en ovanpå, sen en under, en ovanpå osv. Tre gånger på ovansidan och tre på undersidan och avslutar med en dubbel kärringknut. Där klipper du av tråden ca 1cm från knuten som du knöt med och bränner fast den. Eftersom att mittlindningen är som en spiral kan du sen justera nockpunkten genom att rotera den på mittlindningen och då ”skruva” den upp eller ner. Undvik att få smält plast på servingen, då fastnar den rejält. Det går att ”bryta” loss genom att skruva det knutna nockläget med våld men har du otur har den smälta plasten sammanfogats med servingen. Då får du göra om allt och kanske rent av lägga ny serving på strängen.

Se bara till så att du inte använder en för tunn tråd, då kommer den att glida ner emellan varven på servingen och fastna. Hur hårt du ska knyta får du komma underfull med så den behövda kraften passar din servingtråds friktion i ytan samt nocklägestrådens yta.

Vad ska jag använda för tråd till nockläget?

Det finns att köpa i en bågskytteaffär men till dyra pengar för en stump. Panduro har annars nylontråd i diverse olika färger och i olika grovlekar.

Panduro Nylontråd 0,5mm svart
Panduro Nylontråd 1mm svart
Panduro Nylontråd 1mm Röd

Du kan använda tandtråd med om du känner för det istället men då blir det ett vitt nockläge.

Lämna ett svar