Stora Skånska 3D Jakten 2013 – Mina upplevelser och erfarenheter

130802 Fredag
Efter mycket om och men kom jag iväg från Kävlinge. Klockan är 18.30. Ett snabbt stopp på Micos Grill för en Road Burger. Ett måste. Ja!! Ett måste! 🙂

Färden till Sjöbo går smärtfritt. Att hitta till Raftaregården krävdes karta. Det är underbart med smartphones och alla de verktyg som finns där. 🙂
Insåg rätt snabbt att infarten till gården är ju en del av Häckeberga Ring (för oss som rört sig i hojkulturen i Skåne). Det som direkt kan sägas är att naturen är storslagen här i Snogeholmsområdet!

Efter en kringelikrok på små grusvägar kommer jag fram till en lilla pittoreska gården som ligger fint beläget mellan dungar, hedar och den slingrande grusvägen. Klockan är nu 19.45. Jag skriver in mig, utrustningskontroll och sen installerar mig på campingen och trycker in mig i ett litet hål mellan alla husbilar, husvagnar och andra tält. Hamnar bredvid två danskar och småpratar lite. Det har redan kommit massor med folk från Nordens alla hörn. Bortsett från alla svenskar, norrmän och danskar kan jag urskilja någon holländare, ett gäng engelsmän, någon tysk och om jag inte är helt fel på det även en ryss. Siffrorna från sekretariatet säger över 150 startande! Sweet!

Som nybörjare på bågskytte och i synnerhet tävling är det med skräckblandad förtjusning jag packar på mig mina saker, strängar min jaktrecurve och hänger på kogret i bältet för en promenad upp till övningsbanorna. Det har stått skyttar hela dagen och hamrat pil i tavlorna. Vågar jag gå upp och släppa första pilen? Lite nervöst tränger jag mig in på ena kanten och hälsar på närmsta skytten innan passet sätter igång. En yngre kille och presenterar sig vid namn Edvin. Vi börjar prata direkt och plötsligt flyger första pilen i luften som om det var världens mest naturliga sak att göra! Skönt med bra start på umgänget vid banan. 🙂

Serie efter serie fortlöper och träffbilderna blir tajtare och tajtare. Nåja, 40cm från 25m med 9 pilar. Sista serien lyckas jag faktiskt sätta 6 av 8 pil inom den 25cm gula mittdelen! Två slarv ute i kanterna av tavlan. Well…

Den där nionde pilen försvann. Jag gjorde ett dåligt släpp troligen och träffar tavelramen! Pilen sliter av en bit trä och ändrar riktning. Den gick bokstavligen till skogs! Samtliga skyttar stannar upp och utbrister: ”Ooooooojj!! Vad fan hände där?” …och tittar på mig… Pinsamt så det stänker om det!!!
Jaja…bit ihop! (Hoppas att jag kan hitta den igen)

Senare på kvällen sätter jag mig vid lägerelden och hälsar på de andra. Magnus, Magnus och Magnus samt Glenn och några till där jag inte hör namnet. Självklart måste det till en ÖL vid elden! Avslappnat, skönt och jäkligt trevligt fortlöper kvällen. Förutom att min idé om att ladda telefonen i bilen går om intet. Det går ju inte fram någon ström till ciggtändaruttaget med tändnngsnyckel avslagen! Så telefon på små korta stunder för sms och lite Facebook annars helt avskuren. Klockan är nu midnatt. Dags att sova.
God natt!!

Lördag 130803 Dag 1
0700, vaknar innan väckarklockan på iPaden sätter igång. Vaknar av att mina danska grannar lagar kaffe. Det luktar gott! Note to self: Nästa gång så får sovsäcken följa med och ersätta luftmadrass/täcke/kudde-kombon. Det det kändes liiiite fuktigt i luften när jag vaknade på morgonkvisten…
Packar ihop toalettsakerna och tar mig till en dusch. Fixar laddning på telefonen i sekretariatet! Skönt! (Tack för hjälpen grabbar!) Nu kan jag snart börja uppdatera med bilder!
Nu är klockan 0840. Frukosten nere och ska stränga upp och göra mig i ordning men först hämta telefonen! 🙂

Trots arla morgonstund är det full action på skjutbanan och pilarna viner i luften. Ett skönt swipp-piiiiiiiisscchh-thump ljuder när skyttarna hamrar oförtrutet i tavlan. Trä-, alu-, och kolfiberpilar i en salig blandning pekar sina fjädrade ändar mot skyttarna. Jag väljer att satsa på att spara mina kvarstående åtta pilar till dagens målskjutning ute i terrängen. Man vet aldrig, pilar försvinner ju!

En visselpipa sjunger gällt över campingen. Samling. Magnus nr 1 tar till orda och säger att vi ska kolla startlistorna för att få reda på patrullnummer och sen ställa sig vid respektive patrullskylt. Jag har hamnat i patrull 13.
Det visar sig att Lars och hans dotter Emma samt en bågbyggare Fredrik (Sverige), Stig (Danmark) och Trond (Norge) har hamnat i patrull 13. Vi presenterar oss för varandra och får karta, poängkort samt en förare som ska ta patrullerna ut till startbanorna där vi ska börja rundan. 156 startande gör det till många patruller och det måste flyta på direkt.

Kl 10.25 går första pilen av Lars. En liten hind som tittar bort och står på ca 20m avstånd. Jag missar första pil och träffar med andra. 6p!
Det behövs ju absolut förbättras om jag ska kunna få vara med i toppstriden! (Jaa? Det är ju tävling?! 😉 )

Här efter är det ett stort myller av mål. Jag kommer inte att kunna räkna upp hur det gick på varenda ett men överlag ett hyfsat stabilt skytte faktiskt! Ett par fullpoängspilar, ett gäng nästan-fullpoängspilar och sen…hrrmmm…mindre bra pilar. Däremot var variationen helt underbar. Treestand, jakttorn, gömsle av maskeringsnät mot kalkon, lååååånga håll på små mål (ca 130m mot en liten gris), långa håll mot en stor kronhjort (ca 50m men ändå miss!!!!) och skytte under nedhängande grenar. Flygande grisar och springande grisar. Halvt dolda mål med. Jag vallade in en pil via ett träd på en liten hjort. Dock satte sig pilen i 16p! 🙂

Nu har jag packat in i tältet och sitter utanför med en Fullers och skriver detta, mörkret börjar sänka sig. Det är livat borta i serveringstältet hör jag! Det rinner en och annan öl ner genom struparna på skyttarna, skryts, skrålar och skrattas. Är det detta som är bågskytte-3Djakt? Det kan jag absolut leva med! Det är dags att bege sig dit och haka på i umgänget!

Just det! 451p har jag samlat ihop under tävlingens första dag! Jag är pHeTt nöjd!

Söndag 130804 Dag 2
0630. Vaknar igen innan klockan. Vaknar igen av att mina danska grannar lagar kaffe! Fan ta dessa danskar! 😉 Varför så morgonpigga?! Äh, skit i det. Frukost, uppkittning och ett par övningspilar. Idag är rädslan för missar inte lika stor. Idag ska jag träffa!!
På övningsbanan känns det riktigt bra! Samlar fint på avstånd mellan 20 och 30m. Niiiice!! Det är flygande start och vi vill ha lite försprång. Kl 0915 försöker vi att dra ut. Vi fick dock vänta på en nyinhoppad deltagare. Bo K. 0930 fick bli vår starttid istället. Det visar sig att Bo skjuter väldigt instinktivt! Inget siktande utan bara upp med bågen, dra pilen och sen släpp. (Även kallat SNAP SHOOTING) Jag trodde inte mina ögon när jag fick se det. Träff efter träff! Nåja, även han hade missar. 🙂
Målen denna dag var samma som igår så nu visste jag vad som väntade. Lite stabilare men ändå lägre poäng. 447p får jag ihop!
899 totalt på Stora Skånska 3D Jakten! Detta ska göras om nästa år!

Vansinnigt roligt! Ja, det roligaste jag någonsin gjort! Jag är såld!