SBF, WA, Instinctive class och ILF?

International Limb Fitting (ILF) är ju mest och allmänt känt för att förekomma i Barebow och Olympic Recurve med dragviktsjustering (10% upp och ner) och tillerjustering. En standard som finns över hela världen och flera tillverkare använder. Det ger kunden möjlighet att välja en stock från en tillverkare och lemmar från en annan tillverkare och det passar, rakt av. Smidigt! Du får chansen att välja en stock som passar dig och lemmar som passar ditt skytte.

Nu hoppar vi lite…

I Sverige har instinktivklass inte många år på nacken som officiell klass. 2013 var ett försöksår och I-klass gick på dispens för utredning om det fanns tillräckligt med underlag för att göra det till en officiell klass. Det löpte fint, antalet instinktiva skyttar växte och på årsmötet SBF 2014 röstades det igenom att det skulle finnas som riktig klass i grenen 3D. Jättebra! Jag kan tycka att det antalet fortfarande ökar och det kommer in fler skyttar och det behövs för att göra klassen starkare. Det som då har slagit mig är ett par saker, speciellt med tanke på mitt eget instinktiva skytte, vilket är:

1. Pris: Det är inte helt enkelt att få en ny skytt att vilja lägga kanske 6-7000:- eller rent av mer på en bättre custom made båge. För handen på hjärtat (och för att vara aningen hård), hur många serieproducerade jaktrecurver hittar du som är längre än 62″ och inte är av tvivelaktig kvalitet till ett pris som flera potentiella instinktivskyttar har råd med? Såvida du inte sitter på en fet plånbok och är beredd på att hosta upp 10 000 eller mer. Det är inget fel i det, absolut inte! Vill man ha en dyrare custom made båge så köp, det är inte det jag vill säga.

2. Längd: (En del kommer garanterat att hugga emot nu men jag står för min åsikt.) I Sverige verkar vi I-skyttar vara ”låsta” till korta om än välpresterande bågar trots att det inte behövs korta ”jaktbågar”, jag menar på att eftersom att du inte är nödgad och tvungen att bibehålla smidigheten, rörligheten eller för den delen behovet att röra sig genom buskar och liknande på samma vis som vid bågjakt finns inte ett uppdämt behov av en kort båge. På tävling finns ju grovt sett uppklippta gångbanor och röjda skjutgator. Att inte ha en chans att med smal ekonomi kunna välja en längre bättre presterande båge är för mig underligt. Har du en draglängd från 30″ och uppåt BÖR du använda en jaktrecurve som är som kortast 64″ men helst längre. Gärna 66″ och ännu hellre 68″. Varför? Det är enklare att göra ett renare släpp med en längre båge än en kortare då strängens vinkel inte är lika tvär över fingrarna som med en kortare. Det må vara teknikträning som behövs men det behandlar vi inte nu.

3. Klassens breddning: Det behövs påfyllnad av fler skyttar och att kunna ge dessa en chans att hjälpa till att bredda sporten inom SBF så finns det en tanke som jag ska presentera längre ner. Det handlar om en kombo av de två punkter ovan och ett litet tillägg som kommer, också det längre ner.

Om vi tittar på hur World Archery (WA) har skrivit reglerna för Instinctive Class så kan man läsa följande utdrag:

22.4.1. A bow of any type, which complies with the common meaning of the word bow as used in target archery, consisting of a handle (grip), riser (no shoot-through type) and two flexible limbs each ending in a tip with a string nock. The riser is produced of a natural or resin based material (e.g.wood, bamboo, horn, cloth, fibreglass, and a portion of the riser may include carbon/graphite or metal). The riser must be of laminated construction or one piece of wood. The bow may be of a take-down type and may incorporate factory installed metal fittings in the riser for limb attachment, sight mount inserts, cushion plunger insert and stabilizer bushings only. The bow may include a single adjustable limb for tiller adjustment only, but may not have adjustable limb pockets for bow weight adjustment.

Den sista fetmarkerade delen är det jag sitter och grunnar på och det är där min tanke om ILF kommer in. För det går att nyttja ILF i I-klass men ingen i Sverige verkar kunna ge ett svar på hur man kan åtgärda lembultarna så att det blir garanterat godkänt! Jag har sett skyttar på VM som skjuter med ILFlemmar i I-klass (på video iofs men dock) och jag har sett skyttar i Danmark som använder ILF i I-klass (med egna ögon) och det är godkänt. Dessa skyttar verkar ha gjort rätt omfattande lösningar för att kunna använda detta system men måste det verkligen vara så?

Varför är jag så angelägen om ILF? Min tanke är att då helt plötsligt kan du få ner priset på en komplett båge och ge fler chansen att skjuta instinktivt inom SBF! Det behöver inte bli lika dyrt för skytten för en bra nivå på utrustningen och till sist kan du välja dina delar som du själv behagar! Du är inte låst till en tillverkare. Om skytten senare vill byta till en kortare och kanske en dyr custombåge är ett val den skytten får ta själv. Annars byter skytten ut enstaka delar om ILF finns.

Så nu till min kärnfråga: Utan att behöva modifiera en rent ny, kanske till och med dyr, stock och råka ta sönder den. Skulle det vara godkänt att bara fylla i insexhålet i en av lembultarna med till exempel smältlim efter att tillerjustering gjorts och sen är det klart?

Detta behöver jag VERKLIGEN hjälp med att lösa! Fler med mig är inne på samma linje!

Jag vet att det finns organisationer som inte tillåter detta alls men det är inte där jag tävlar, det rör SBF.

3 reaktion på “SBF, WA, Instinctive class och ILF?

  1. ILF är godkänt och ingen klagar längre. =) Så handla på!

    Henning har helt rätt! Lås med smältlim så ordnar det sig (för instinctive). Barebow har inte det problemet.

  2. Frågan är fortfarande aktuell. Jag står också i begrepp att köpa en ilfbåge.

Kommentarer inaktiverade.