Recension: Bodnik Bows – The Kodiak Hunter

IMG_3987Nu är det ett och ett halvt år (give or take) som jag har fått umgås med The Kodiak Hunter från BearPaw. Det har varit en följeslagare i skogen (3D), på tavelbanan ute, inne och får tjänstgöra som väggprydnad (det får den göra varje gång den vilar) och visa sig för de som kommer hem till mig och tittar på den.

Med en stock i valnöt och inlägg av lönn där inläggen sen fortsätter ut i lemmarna och dekorationslager av al gör bågen till en enkel, relativt snabb men också en vacker recurve. En ljust träfärgad båge, klädd med genomskinligt glasfiber och Mycarta lagda i många lager ute i lemtipparna gör den till en stilren jaktrecurve.

BearPaw skickar med en 10 kardels Whisper String. Just Whisper String ska, enligt utsago från Bodnik, göra så du inte behöver strängdämpare för att hålla nere ljudnivån på strängen vid släpp. Detta har jag inte provat och låter det vara för ett annat tillfälle. Nåväl, strängen gör sitt jobb och dess färgsättning (smutsgult/brunt) matchar fint till bågens övriga färgval.

IMG_3988The Kodiak Hunter är lätt, väldigt lätt. Det märks knappt att den hänger i handen när man vandrar runt på en bana och normalt skulle man kunna tro att en sådan lätthet ger något som kallas ”Hand shock”. Alltså en sorts rekyl i handen av att bågen är lätt och lemmarna slår fram. men icke…! Inte en tillstymmelse till en sådan effekt! Pistolgreppet är djupt och ger en fin support av handen.

Hur är den att skjuta? Jag tänker rent prestandamässigt. Min är på 40# styrka vid 28″ drag. Jag drar 30,7″ och ger mig ca 45# på fingrarna. Kodiaken kastar iväg pil med en förträfflig hastighet trots sin ringa styrka och det är roligt att skjuta. Eftersom att den då ger ett mjukt drag upp på 31″ gör inte saken sämre. BearPaw anger 30″ men jag kan lova…den fortsätter efter 30″.
Att skjuta i Elitklassen i Instinktiv på 3D är inga problem. Det behövs inte mer än 40-45# med denna. Den kastar finfint ändå och ger skytten en underbar känsla av att inte behöva kämpa med bågen. Den bara gör det till dig.

BearPaw/Bodnik skriver så här om sin båge:

With its length of 60 inches we have given this bow the image and the characteristics of an universal all-rounder. The high-performance limb design promises a soft pull up to 30 inches. In doing so the bow develops its extraordinary performance and strength.

* Bow Length: 60 inches
* Bow Weight: 30 – 60 lbs in 5 lbs steeps
* Handle: walnut, maple, walnut
* Limbs: maple with alder veneer, Bearpaw Power Glas and Stabil Core
* Tips: multilayered Mycarta
* Grip: Pistol grip
* String: Whisper String
* Brace Height: 8 inches
* Warranty: 30 years Bodnik Bows warranty

IMG_3989Det är en rolig liten båge att skjuta med och alla som provat den får en aha-upplevelse och noterar det djupa pistolgreppet som skönt och behagligt. Jag kan absolut rekommendera Kodiak Huntern, till både nybörjare och mer erfarna, som en mediumprestanda båge som har allt att ge. Det är en spartansk båge så någon exklusivare utformning är det inte tal om men till priset av 525€ (strax under 5000:-) får du väldigt mycket båge för pengarna. Till det en 30års garanti som följer med bågen och stannar inte hos första ägaren gör det ännu trevligare.

Du blir inte missnöjd om du köper en i alla fall! Tänk bara på att trots att det är en lagerbåge så har BearPaw en leveranstid på ca 10-12 veckor pga högt köptryck.

Direktlänk till BearPaws onlineshop och Kodiaken

Kommentera