Om denna sida

Varför finns denna sidan?

20131017-143338.jpg

Båge vänster: Recurven Båge höger: Långbågen

Ja, det kan man undra. Jag vet knappt själv men då jag har ett intresse i traditionellt bågskytte så kände jag att jag ville dela med mig av mina erfarenheter som jag har snappat upp och kommer att snappa upp längs med vägen. Det kanske kan hjälpa en ny bågskytt med info, tips och kanske ett litet råd när vilsenheten i denna djungel är som störst. Till på köpet på svenska! Inte för att jag har någon stor erfarenhet men det bör rimligtvis komma lite vettigt ur det som kan användas av en nybörjare! En sak som jag har märkt överlag är att det är mycket gissa vad gäller t.ex. styvhet på pilar. Det finns generella riktlinjer som visar i vilket område man kan sikta på men sen till den specifika bågen får man metodiskt leta sig fram till rätt spine.

Vad skjuter jag med?
Bågarna av Heikki Rousu är avvecklade. Långbågen delaminerade efter att ena strängnock släppt då den låg på ett bågställ i solen. Inga personskador, tur var väl det.
Jaktrecurven jobbar nu hos en skytt runt Mullsjö och i Mullsjö bågskytteklubb.

IMG_39881. Jaktrecurven
Jag skjuter med Henry Bodniks – Kodiak Hunter. En one piece båge.
Dragvikt: 40@28 tum
Längd: 60 tum
Jag drar 30 tum vilket ger ca 44# på fingrarna vid fullt drag. En trevlig båge som absolut inte stackar någonstans, inte ens ända upp till 32 tums drag!

 

 

2. Olympisk Recurveimg_4300

Jag införskaffade en begagnad svart 25 tums Hoyt Helix 2006 stock och passade in ett par svarta SF Premium Carbon+ på 34@28. Jag gissar att jag får ut en 37-38# vid 30 tums drag. Billiga stabbar, ett begagnat sikte för en hundring och lite aluminiumpil för att komma igång. Med OR var det plötsligt en hel del annat teknikmässigt som jag var tvungen att lära mig som inte direkt finns inom instinktivt bågskytte. Jo, det finns men det går inte att justera på detta viset. Kul? Ja, faktiskt!

Den sista är en hädare om man ser till vad denna sidan handlar om (men något inlägg om den lär komma!)…

img_1955-13. Compoundbågen
En BowTech General från 2008 som inte är godkänd att tävla med då den, just nu, är konfigurerad som jaktbåge. Inställd på 30tums draglängd och har en dragvikt på 70lbs och levererar pilhastigheter på runt 300fps. Kommer jag någonsin att tävla med den? Förmodligen inte.