Norwegian Open 3D 2019

Del 2, Tävlingsdagen

Tidig start då inskjutningen började 08.30 och tävlingsstarten 09.30. Innan samlingen innan tävlingsgenomgången skulle utrustningskontroll göras av TO. Allt grönt och redo att köra! (Pga det hällregn som väntades vågade jag inte ha telefonen med mig med risk för haveri av vatten så bilder från själva samlingen och grundomgången finns inte)

Himlen mörkade på när patrullerna sattes ut. Jag, min brorson Noah och Bjørn gick i patrull 25. 09.50 gick första pilarna och jag öppnar bra på ett par murmeldjur i svag uppåt riktning med en 11 och en 8. Tekniken kändes stabil, komfortabel och säker. Vi hann skjuta cirka 7-8 mål när regnet kom (och det gjorde det verkligen!). Ett helvetes regnande satte igång och till på köpet valde blåsten att hänga på. Styv kuling på 14-15 m/s. Som tur var höll vi fortfarande till i skogen så det märktes inte riktigt….än. När vi kom ut till kustbandet blev det jobbigt. Vinden var hård, stenhård med byar upp till (och över) 20 m/s! Pilarna flög på tvären och jag är fortfarande grymt förvånad över att pilarna ens träffade målen MEN det gjorde de. Fantastiskt BRA dessutom! Många 11or, många 10or ett fåtal 5or och BARA 2 bom på hela grundomgången! Det värsta målet var nog en säl som stod på en massiv klippa och vår patrull fick skjuta i vindar på minst 20 m/s. I väntan på vår tur kom en av damskyttarna, Hilde, fram och frågade om jag hade en plasthylla över då hennes bröts av när vinden fick tag i pilen vid skott. Ja, självklart! Nog för att vi skulle tvåla till norrmännen men sportsmannaanda måste råda!

Det kändes som rena lotteriet att försöka få in pilarna i mål. Missade du sälen var pilarna borta. De gick i så fall rätt ut i havet. Här gick jag trots allt på poäng trots att målringarna satt långt ut till höger på mål och marginalerna var små. 2st låga 5or fick rädda mig och det är jag nöjd över. Något mål senare sköt vi på en grävling och lika hård vind gjorde att patrullen framför hade problem. En barebowskytt lyckades inte ha kvar pilen på pilhyllan så vi ställde upp att hjälpa till att skyla honom från vinden. En vägg av fyra skyttar försökte lindra vinden lite och med knapp marginal kunde Lars till sist få iväg sina två pilar. På tvären. Vår tur att skjuta. Det blåste så hårt att enda sättet för mig att skjuta och ha pilen kvar på hyllan var att lägga bågen i nästan horisontalt läge och hoppas att plasthyllan höll! Döm av min förvåning så sitter det två fina 8 poängare i nedre delen av målet! Påföljande mål en dront i nästan rakt ner skott på någonstans 8-9m, med blåst, hällregn och en sådan sjuk vinkel som vi i Skåne aldrig kan träna. 11, 8! Det kändes som en väloljad maskin som jobbade. Jag var skitnöjd. Sista två målen fick vi komma in i skogen igen och vinden hindrades. Snabbt över till fjäderklädda pilar igen (principerna du vet). En stenbock på ca 22-23m 11, 8. Sista målet en mindre kalkon i nerför på ca 6-7m. 11, 5. Grunden var slut och jag kliver in på 467 poäng. Klåpbakken – 451, Matthias – 448 och Storlien – 431 poäng. Jag var överlycklig! fick lära mig att ett sådant skytte kallades Dritttjekk (tror jag det var) i Norge. Jag var i final! I stenhårda förhållanden klev jag in på 7,78p i snitt!

Finalerna ja. De skulle skjutas kl 17 så tid fanns att äta och ordna till sig. Nu startade en lång väntan, ja klockan var ju knappt 15 och vädret valde att mojna lite. Regnet upphörde medans vinden höll i. När finalerna startade stod solen och värmde oss. Jag skulle möta Storlien i semi. Första målet gör jag en totalbom och hade ingen möjlighet att hämta hem igen trots en fin 10a på långmålet, en liggande stenbock på ca 25m i stark sidvind. Storlien var duktig och stabil. Semi slutar 29-23 till Storlien. Bra jobbat Bjørn!

Bronsfinal får jag Ola Klåpbakken och även där en tuff match som slutar till Olas favör med 32-26. Grattis Ola till en välförtjänt tredjeplats (eller plass som norrmännen säger) Besviken? Mja, det blir väl alla efter två förluster i finaler men totalt sett? Inte en chans! Överlycklig att ha fått kliva in på topp i grunden!

Tack Harøy Bogeskytterlag för en fantastisk tävling, svår bana (löjpa) och ett kanon arrangemang! Vi kommer igen nästa år!