Lagning 3Ddjur!

De djur vi skaffat till klubben tillsammans med Helsingborgsklubben gjorde succé både på JSM samt vår tävling i somras men inför kommande arrangemang den 29 maj behövs de lagas så vi har hela och fina mål igen.

Klubben beställde en lagningssats från LPrchery.com och jag började med jobbet att sätta mig in i hur det hela funkar. Det är 2-komponent Polyurethangummi kan jag avslöja

Först, vad var det för saker vi fick?

En lagningssats ger möjlighet att kunna laga 2-10 djur beroende på skadeomfång. 2 mindre hinkar av komponent B (basen), 1 mindre hink med komponent A (härdare)  samt ett blandningsverktyg fanns i paketet. Hinkarna var i storlek av en lingonspänn. So far so good.

Jag valde ett av våra måldjur, i detta fallet en järv, som hade en mindre skada i 10 och 11 poängsfälten. Jag fäste en bit genomskinlig plast över målområdet och ritade av ringarna så jag vet hur de ska ritas tillbaka samt var. Sen karvade upp det söndriga partiet och avlägsnade allt löst material till det återstod fast omgivande gummi och ett gapande hål i djuret.

Skadad målzon är nu urtagen

För att hindra massan att rinna över behöver du häfta fast plast över hålet som en barriär för att hålla tillbaka massan samt ge massan en chans att svälla in i små veck. Därför måste du häfta fast det med täta skott. Max 5mm från kanten och inte glesare än 2-2,5mm. Massan måste hindras för att smita ut. Enda smitstället blir genom hålet du häller den färdigblandade massan i. Det agerar som expansionsport.

 

En grävling agerar modell för hur den häftade plasten ska sitta

När du nu ska blanda PUmassan får du uppskatta mängden som behövs för att få bra fyllnad och expansion utan att ödsla rent för mycket av lagringssatsen, det är nu det blir knivigt. Både min järv och grävling klarade sig med 200gram av komponent B. Det blev nog 220gram till järven faktiskt…
Plocka fram ditt 2-komponent gummimaterial. Behållaren med B ska nu skakas runt ordentligt så det rör upp pigment från botten av behållaren, skaka ordentligt…! Det ska synas små luftbubblor i sörjan när du ska hälla ner en del i din blandningsbehållare. Ta en hushållsvåg, ställ den behållare du vil blanda i på vågen och nolla vågen. Nu kan du i lugn och ro hälla i komponent B och mäta upp så mycket du vill ha. När du mätt upp av komponent B tar du den vikten X 1,45 för att få fram hur mycket härdare du ska ha i. Har du 100 gram av komponent B X 1,45 får du totalvikt 145 gram. Alltså 45 gram härdare ska i.

Järven innan målringarna hamnar på plats

Jag valde att mäta upp i separata behållare för att sen kunna hälla ner härdaren under tiden jag vispade. Det kändes som att fördelningen av härdare i smeten blev jämnare. 20-30 sek höghastighetsvispande med blandningsverktyget i en borrmaskin gjorde susen! Ner med allt genom hålet i plasten och sen se på när massan expanderade i sakta mak. Nu ska det härda i 8-12 timmar sen kan du enkelt putsa till ytan med en tandad kniv och putsa med en liten slipmaskin. Självklart efter att du tagit av plasten. Målringarna ritar du dit med en Dremel!

Vad tyckte jag om LPrcherys lagningssats då?
Det är bra! Det är kladdigt men inte svårt alls som man skulle kunna tro. Instruktionsmanualen känns enkel att följa och slutresultatet kan man inte klaga på. Klubben kommer definitivt att köpa fler satser från LPrchery!
Ja, just det, priset: 2700:-

Absolut värt det!

 

3 reaktion på “Lagning 3Ddjur!

 1. Tack för svar 🙂 jag är ute efter att göra egna lite udda djur, och försöker hitta vad man ska använda för material. får se vad det blir för något till slut 😛

 2. Hej Jessica!

  Antalet djur man kan laga beror på hur stor skadan är som skall lagas men säg att du kan laga runt 4-8 djur om du lagar 8 till 11 ring. Ska du laga större område eller genomskjutna djur så går det åt mer.

  Det skulle man absolut kunna göra, det gäller dock att du verkligen räknar ut hur mycket volym du behöver ha för att svälja hela mängden efter att det svällt klart. Ser du till kostnad för gjutform, tid att forma, måla m.m. så ska det vara ett väldigt speciellt mål du ska göra för att det ska kännas lönt. I längden blir det ”billigare” att köpa ett färdigt djur oavsett form och art i den storlek du får av att nyttja hela mängden lagningsfoam. =)

  Men lycka till om du provar!

 3. Hej! Vilket bra och intressant inlägg 🙂 har en fråga, hur mycket räcker materialet man får i kittet till? skulle man hypotetiskt kunna göra ett helt djur med materialet man får med?
  mvh/ Jessica

Kommentarer inaktiverade.