Komplettera förrådet inför tävling

Eftersom att Trekungamötet lär bli en pilätare så är det lika bra att fylla på förråden med pil. Denna gång får skaften bli mörkbetsade men annars i övrigt likadan krona som normalt. Crestingen får väl någon variation mot ordinarie linjesättning.

• Port Cedar premium skaft

• 55-60#

• 125 grains 3D skruvspets

• BJ Snap-On vit nock

imageMörkbetsade skaft för lite effektfull mystik. Här använder jag Herdins mellanmörka Lackbets som styrkts på i tre lager. Nockänden ska snart få sig en omgång i taperingsverktyget som förberedelse inför limningen av nocken. Eftersom att skaften ska crestas så behövs inte betsen nå hela vägen mot nocken. Perfekt, då har jag något att hålla i när jag arbetar med skaften!

imageTill kronan (nej, inte Ducatin i bakgrunden och NEJ, den har inte blivit förstörd!!) har jag använt spraylack aka billack på burk. En högglans vit, lagd i två lager (jaaaa, burkjä__eln tog slut innan tredje lagret skulle läggas!) Det får räcka! Maskeringstejp för att avgränsa delen som ska spraylackas och skydda resten från kontaminering av vita prickar.

Fördelen med den spraylacken är att den är övermålningbar efter bara 10 min! Så att spraya flera lager tar hyfsat kort tid i förhållande med andra färgtyper. Sen ger den faktiskt ett riktigt hållbart ytskikt när det väl torkat och fått klarlack på sig. Vilket behövs när de väl ska användas på tävling och 3Dbanan. Skogen och vatten (regn) är inte alltid så snäll mot dekorationerna på skaft.

imageEfter att kronan torkat och maskeringstejpen tagits bort får nu skaften en början till en fin look! Det är nu det roliga börjar!

CRESTING!

 

 

 

Nästa bild blir sista bilden innan pilarna är klara. Nu ska det följas färgschema samt klarlackas. En klarlack jag hittat som funkar skitbra är Biltemas båtlack för 99:- för en litersburk. Den funkar bra att pensla på men kan med fördel användas att doppa skaften i om den späs ut  och får en aningen tunnare viskositet.

imageEnklare än så här blir det inte att dölja kanten som blir när man lackar kronan. I detta fallet en guldkant som ger en fin övergång mellan den vita kronan och det mörkbetsade skaftet.

Att göra pil är roligt! Att göra fina pil är ännu roligare! Att göra personliga pilar som andra känner igen är klart bäst! Jag vet att jag är konstig….