Fjäder, fenor, spin wings, fjäder, fenor, plast?

Mycket kan sägas om I-klassen, hur den utvecklas, var spåret drar, hur det görs, vem som gör vad och så vidare och i grund och botten ska vi ha i åtanke att I-klassen var den klass som skulle vara en ren instegsklass för de billigaste och enklaste bågarna så nya skyttar kom in ännu enklare i sporten. Nu är det nästan så att du hittar de dyraste och fantastiskt vackra bågarna där. Självklart har de enklaste bågarna där att göra men trenden drar åt custombyggda bågar med enormt vackra träslag samt högpresterande lemmar. På gott och ont då förutsättningarna för grundidéen försvinner och så länge reglerna följs finns det inte mycket man kan göra mer än att jobba med regeländringar istället för att gnälla om hur det borde vara. Jag själv har, som många vet, mina åsikter om hur I-klassen borde vara men det hjälper inte mitt skytte att vara principfast och förlora mark i placeringarna för att jag anser att det ska vara si eller så. Man kan säkert tycka att jag hycklar när jag säger att jag anser att det ska skjutas över klacken men jag har valt att skjuta med plasthylla. Jag har valt finare bågar när grundidéen är enkla instegsbågar. Jag skjuter med kolfiberpil när det egentligen borde vara träpil. Nästa stora steg blir detta: Jag kommer att gå över till plastfenor när det egentligen borde vara fjäder bak på skaftet.

Hur kommer sig allt detta och varför?

Ett par enkelt svar finns att ge. 
1. Reglerna tillåter det (end of story)
2. Att förlora placeringar pga en principfast inställning är inte hållbar om jag vill ta mig till toppen.

Eli Vanes IR3

Därför har jag nu tagit beslutet att ta hem samt testa fram vilka fenor jag kommer att skjuta med hädanefter och de jag kommer att titta på är Eli Vanes IR3 78mm samt XS Wings 70mm. Ja, mylarfenor a la Spin Wingsliknande funktion. För lägsta möjliga luftmotstånd och mesta möjliga motståndskraft mot täta grupperingar samt vattentåliga. Sen måste de se trevliga ut vilket vanliga parabolic plastfenor inte gör. DragonFlights i all ära men nä, inte de heller.

Original Spin Wings verkar knappt hålla för mer än själva skottet. Minst möjliga touch så spricker de (jo, jag har testat sådana när jag hade en olympisk recurveperiod under en vinter)

Eli Vanes faller lite på priset och ska enligt utasago från andra vara lite väl spröda men det får jag testa mig fram till. Det bådar dock inte gott.

XS Wings ska vara så tuffa det går att få mylarfenor och till ett klart bättre pris än Eli verkar det åtminstone nu vara de som ligger bäst till so far.