Att skjuta instinktivt bågskytte!

Lite bakgrund först…
Att skjuta instinktivt bågskytte är inte lätt, det är bara att inse. Bara för att Robin Hood, Howard Hill och Indianer klarade av det med bravur betyder inte att man kan göra det direkt. Det kräver massor av tid och ett ständigt skjutande för att nå dit. Ett sätt för att träna upp och öka sin träffprocent är att skjuta på små mål, mycket små mål. Det må vara ett litet mål men det gör att du missar mindre. Låter konstigt? Jag förstår det men jag ska försöka att förklara.

Skärmavbild 2013-12-23 kl. 16.54.53För den ovane
När du skjuter instinktivt handlar allt om vad ögat ser kopplat till vad hjärnan uppfattar samt vad hjärnan förmedlar för info till bågarmen. Om du ser ett stort avvikande färgfält i målet (säg den svarta runda ringen på en taveltapet) då är det den du kommer att träffa. Väljer du att fokusera på en enskild punkt på tavlan kommer du troligen att bli distraherad att se den svarta ringen och fortfarande träffa den. Så vad kan du då göra för att träffa med tätare pilsamling?

Aim small – Miss small
Det är just detta du måste göra. Fokusera på en liten punkt och HÅLLA fokus så kommer du att skjuta tätare! Det finns flera metoder för att komma underfull med ett sådant riktningssätt. Idag, lille julafton, var vi ute och sköt på tennisbollar. Alltifrån 5-18m avstånd. Fokus på bollen, dra, ankra och släpp. Pilarna flyger nu väldigt mycket närmare, och träffade, tänkt träffpunkt än om jag hade skjutit mot en tavla som i bilden ovan.

Ett annat sätt är att sätta upp en tavelbutt och nåla fast ett vitt pappersark med en liten punkt som du målat dit. En punkt i storleken 5-7cm. Oavsett avstånd mellan 5-20m så kommer träffarna att sitta tätare om du ger dig chansen att fokusera och göra ett korrekt skott.

Skärmavbild 2013-12-23 kl. 18.41.08

Som du ser finns det varierande fält som kan distrahera. Pick a spot och skjut mot den. Foto och skytt: Matthias Kallenberg

När sen rutin, vana och säkerhet ökar så kommer du att kunna omsätta detta på tavla och kunna skjuta bra även på en sådan eller varför inte på en 3Dbana? På ett 3Ddjur kommer du att se konturerna av djuret och med det träffa i ytterkanterna (som på tavlan ovan). Lär du dig att hitta en punkt att fokusera på kommer pilen att hitta sitt mål med hjälp av dig, din bågarm, hjärna och ögon!

 

 

 

 

 

Wolfie Huges Accuracy and Focus

Kommentera