100 vs 70

XS Wings 100mm shield cut, det närmsta man kan komma en 4″ shield cut fjäder utan att vara det? Ja, så skulle man kunna kalla de 100mm fenorna men ger de en märkbar skillnad mot 70mm?

Innan jag fortsätter så vill jag säga att jag vet att många har kraftiga åsikter om saken att fenor inte har i tradvälden att göra. Nej, det må så vara och jag hyser liknande åsikter men så länge reglerna i vårt förbund tillåter det finns det inget som hindrar att de används. Vill vi inte att de används får det skickas in motioner till WA kongressen (via vårt förbund SBF som förmedlar de vidare) för avgörande i ett ärende som behandlar detta. Innan dess kommer fenor alltid att finnas i I-klass!

Att fena upp skaften med dessa är inte likt det vanliga förfarandet som görs med fjäder. Klämman i jiggen används för att rita guidelinjer på skaftet som du ska sätta dit fenan efter, inte hålla fenan på plats under tiden limmet eller tejpen fäster fenan på skaftet. Omständigare? Njaä, det kan jag inte heller påstå. Det är bara en annan metod. Jag skulle till och med vilja säga att det känns enklare att sätta på fenorna för hand än att bråka med en klämma men mer om fjädringsprocessen i ett annat inlägg.

På bilden till höger sitter 70mm XS Wings och är skjutna från ca 25 meter. Vad gäller stabilitet i jämförelse med de andra 100mm XS Wings kunde jag inte hitta någon märkbar (upplevd ska tilläggas) skillnad i pilgång, pilflykt, pilbana eller stabilitet. Storleksskillnaden gör att de 100mm borde ge mer stabilitet och det ger de säkert men då jag är rätt övertygad om att min utrustning är bra trimmad så märker jag inte de skillnaderna. Möjligtvis att de 100mm stabiliserar snäppet snabbare än 70mm. Om du inte har en utrustning som är i 100% trim så kan jag tänka mig att de 100mm fenorna kommer att dölja felen lika bra som med 4″ fjäder. Använder du inte barskaftstrimning alls så kan 100mm vara ett bra val för att säkra upp lite men 100% trimning bör vara målet för alla.

En av de första sakerna jag noterade i hanteringen av fenorna var att om ett skaft skjuts sönder är det väldigt lätt att återanvända fenorna från den kraschade pilen. Fenorna håller för att tas bort, göras rent från gammal tejp och nyttjas på nytt. Så trots ett högre pris per fena än mot fjäder så tror jag att XS Wings ger ett lägre totalpris under sin levnadstid.

Så, vad ska man välja?
Mitt tycke och smak säger att om du vill behålla utseende från fjäder och lägger tyckandet i utseende samt inte har koll på/inte bryr dig på 100% trimning så väljer du 100mm för att få så stor styrande yta som möjligt på fenorna. De kommer att hjälpa dig att hålla småfel dolda och ändå få en bra pilflykt.

Har du bra trim, vill ha så lite luftmotstånd som möjligt men ändå snabb stabilisering i pilflykten väljer du 70mm. Har du 100% trim kan du till och med gå ner på 50mm fena. Låg eller hög profil blir en smaksak beroende på hur mycket du litar på din trimning.

XS Wings (www.xswings.com)